La Vall d'en Bas

La Vall d’en Bas és una excepcional comunitat geogràfica i paisatgística. Si Besalú és història i patrimoni monumental, la Vall d’en Bas és natura i paisatge. La integren els nuclis de la Pinya, Joanetes, el Mallol, Sant Privat, Puigpardines, Hostalets i Sant Esteve, units des de l’any 1968 en un sol municipi aprofitant la concentració de terres agràries entre els pagesos de la zona.

Amb la unificació, la vall recuperava part de l’estructura de l’antic vescomtat de Bas i es convertia en un dels municipis més grans de la Garrotxa. El Mallol havia estat l’antiga capital de la vall i, tot i que ara ja no conserva les muralles que l’envoltaven, continua sent un nucli admirable, situat dalt d’un turó, en el qual es pot visitar l’església de Sant Bartomeu, del segle XVIII, cal Veguer i cal Notari.

La Vall d’en Bas ha estat terra de remences i encara conserva la masia de Verntallat, on va néixer el famós cabdill dels pagesos. Altres masies destacades són la Corominola, el Serrat, la Llagostera, la Garganta i, sobretot, el Massegur.

L’església de Santa Maria, a la Pinya, amb la pica romànica de Sant Joan dels Balbs; el nucli antic de Sant Privat, que conserva tot l’aspecte medieval amb l’església i la casa del Monjo; l’església de Joanetes, amb elements del segle XII, i el nucli dels Hostalets, concretament el carrer Teixeda, popularitzat pels pintors i fotògrafs del país, amb les eres i les balconades de fusta acolorides per centenars de geranis, són altres elements d’interès.

Paisatge

Tot i això, el principal atractiu d’aquesta vall és el seu paisatge excepcional. Encerclat per les serres de Santa Magdalena i de Sant Miquel, el municipi ofereix una gran quantitat d’itineraris a l’abast de tots els visitants.

Cal destacar el Puigsacalm, una muntanya de 1.515 metres que permet veure, en dies clars, des del Canigó fins a Montserrat i des de les serralades del Berguedà fins a la costa. S’hi pot accedir des de Joanetes, per als més agosarats, o a través del coll de Bracons i la font Tornadissa, per als que s’estimin més una passejada plàcida. Des d’aquí es pot enllaçar amb camins que porten a Pla Traver o Santa Magdalena, on es conserva l’església de l’antic priorat de canonges regulars de l’orde de Sant Agustí i el refugi Emili Triadú. Al massís de Santa Magdalena s’hi pot accedir des de molts indrets, però un dels més recomanables és el que surt de Sant Privat i passa per l’ermita de les Olletes, excavada a la penya.

Paisatge amb aigua

D’aigua en trobem a les gorgues de Sant Privat i al salt del Sallent, al qual s’accedeix des de Sant Privat per dos camins, el dels Matxos i el de les Escales, un per cada costat del salt.

La serra de Sant Miquel ofereix els coneguts cingles de Falgars. A sobre d’aquests cingles hi ha el poble de Sant Pere de Falgars, una magnífica balconada de 954 metres d’alçada. El poble, pràcticament deshabitat, conserva una església romànica dels segles XI-XII.

Des de Sant Pere de Falgars es pot accedir a Sant Miquel de Castelló, amb una petita església, un refugi de muntanya del GEiEG i fantàstiques vistes sobre la vall. Per Pibernat enllaça amb el Collsacabra i pel camí de Llancers, amb el coll de Bracons.

 

Commune
Mairie. C/ Sant Esteve, 3. Tel. 972 69 02 25. Fax 972 69 03 26.


Services

Dispensaire de Sant Esteve d’en Bas 972 69 03 02

Dispensaire de Sant Privat d’en Bas 972 69 33 46 

This site uses its own and third parties cookies to improve our services. If you continue browsing, we consider that you have accepted the use of it. You can learn more about our cookies policy

here